19 maj 2012

Har man inget kök får man äta på restaurang

Vårt kökshörn i storstugan blir överbemannad så snart man är i köket. Är man en person i köket är man i vägen, är man fler blir det fullkomligt kaos. Vi har länge funderat över hur vi ska få platsen mer lättarbetad och praktisk. Svaret var givet när vi när kökssoffan såldes och vi hittade skänken på Mio.


När vi senast var på IKEA införskaffades kökskatalogen som också innehåller måttrutat papper och samtliga köksbänkar och skåp i papp i rätt proportioner till den rutade pappen. Den här gamla klipp- och klistrametoden är betydligt lättare att jobba med än IKEAs annars så intelligenta interaktiva planera-ditt-kök-program som finns på hemsidan. Vår nya kökshörna planerade vi enkelt genom att flytta bänkskåpsbitar i papp lite fram & tillbaka över det rutade underlaget.

Sälja kök på Blocket
Vi har alltid haft bra försäljningsframgångar när vi satt in annonser på Blocket. Våra stora amerikanska soffor såldes på mindre än 24 timmar, kökssoffan likaså. En plötslig ingivelse i fredags kväll resulterade i en köksinredningsannons som publicerades vid 21.30-tiden. En halvtimme senare ringde den första intressenten. Ett flertal hörde av sig under lördagen. Samtliga fick vi sätta på en preliminär turlista om-uitfall-att det första paret skulle dra sig ur affären. Totalt 36 timmar tog det från publicering av annons på Blocket till att köket åkte iväg från vår stuga på släpkärra mot annan sommarstuga i närheten av Lofsdalen.

Nu står endast spisen kvar och nytt kök är detaljplanerat och beställt från IKEA i Sundsvall. Om ett par veckor får vi leverans.

Gnarpsbadens golfrestaurang
Fram till leverans blir mathållningen något spartansk. Vi har kylskåpet i lillstugan att tillgå. Och vi har spisen mitt på golvet, micron på en pall och grillen utanför på altanen. Vatten finns i duschrummet. Nog ska vi väl klara oss de få dagar som det blir fråga om innan nya köket fungerar och är på plats. Och känns den spartanska matlagningen oöverkomlig har vi ju Gnarpsbadens golfklubb inom cykelavstånd. Dit cyklade vi i kväll och njöt, som kvällens enda gäster, av en schysst skagenröra som förrätt, kycklingwook till varmrätt och en härlig äppelpaj som avslutning.

Före .... och efter. Föreställ dig förebilden utan överskåp, modernare vitvaror och samtliga underskåp med lådor (förutom hörnskåpet där vi sätter in karusell).

Jag måste ju visa vilka Roberts vi hittade vid köksrivningen. Bilden till vänster visar hörnet bakom köksskåpet där spånskivorna inte möter varandra och där tätningen är obefintlig. Ingen överraskning i och för sig, köksskåpen har varit kylskåpskalla vintertid.

Kontakten till höger visar en typisk Robertlösning. Kontakten var för bred så därför slog han sönder kåpan. Här har vi tejpat så att inga obetänksamma fingrar blir utsatta för obehagliga stötar.



17 maj 2012

Om goda råd och ett yttertak

När man köper en stuga är alla i ens omgivning väldigt hjälpsamma med goda råd och åsikter. Råden och kommentarerna liksom bara kommer. "Eva, har du märkt att de två understa lådorna krockar i varandra när man ska stänga en av dem?" "Det är inte bara bänken som lutar, jag tycker hela innerväggen lutar". Förmodligen känner alla goda-rådare att de är experter, var och en på sitt område, och vill gärna förmedla sin kunskap. Det verkar också som man får små spekulationskickar av högt uttalade tankar om vad som kan hända om vi inte åtgärdar.

Extra många goda råd fick vi efter att vi etablerat kontakt med paret som köpte Roberts andra hus här i området. Detta hus har vi fått veta är ett slarv- och fuskbygge i klass med fallen som tas upp på TV:s Fuskbyggarna. Paret i "Robert II" har fått justera och reparera allt i sitt hus. Bland annat fick man flytspackla golven eftersom nivåskillnaden inomhus var sådär 5-6 centimeter.

När vår närmsta granne en dag i somras ropade på Anders och bad honom vara uppmärksam på hela husets lutning blev det för mycket. Vi bokade en besiktningsman!

Besiktningen
En lång, trevlig ung man från Anticimex ägnade ett par timmar av sin arbetsdag i och vid vår stuga. Han ålade under huset, han kikade i springor och han kröp i bänkskåpen och inspekterade rördragningar. Han var överallt och petade, klämde och kände. Han konstaterade en himla massa slarvfel i vårt hus. Jag räknar inte upp dem här, dessa ingår i vårt projekt "bygga in vår själ i huset". Förutom de själsliga skavankerna kunde han konstatera att vårt hus skulle tjäna på en riktig ventilation och att vi borde ta hit en yrkesman som inspekterar taket. I övrigt har vi ett bra hus. Välisolerad och trots skavanker och slarv är det stadigt och välbyggt. Inga fuktskador eller andra konstigheter.

Ventilationen
Vi började med en ventilationsnisse. Fler kontakter krävdes inte. När han installerade luftväxlingen, en anordning placerad på taket ovanför badrummet kompletterad med ventiler på några valda platser i huset, kastade han också en snabb blick på vårt tak.

Vårt tak är, precis som de flesta andra tak i norrlandstrakten, av plåt. Vårt tak är också, till skillnad från de flesta andra taken här i norrlandstrakten, perforerat av en massa skruvhål. Dessutom är inte vårt tak lagt på läkt. Här saknas också takpapp.

http://www.harmangersplat.com/
Vår nyfunna hantverkare är inte bara ventilationsnisse. Han är också takläggare. Och efter hans takinspektion hade vi inte så mycket mer att göra än att engagera hans företag.

Nu ser vi hur arbetet framskrider. Takets höjd har ökat med en vindskiva. Halva taket är lagt, på läkt och takpapp, med ny fin och operforerad plåt.

Jag kan bara konstatera att när man bygger in en själ i ett hus då bygger man in den i hela huset. Även i plåten på taket.

Så här ser originaltaket ut. Fullt med skruvhål!



13 maj 2012

Nu är hallen klar!

Vi har börjat sätta upp Recover.
Hallen blev ett ganska långt, i tid räknat, projekt. Vi började redan i våras med att ta bort all tapet. Väggarna putsades helt rena från alla tapetrester. Ett arbete som inte var särskilt svårt eftersom förre ägaren var en riktig byggslarver. Originaltapeten var fläckvis limmad. På de ställen tapeten verkligen satt fast fick jag ta hjälp av en blomspruta och därefter skrapa bort våta tapetrester när fukten trängt in.

Taket blev äntligen målat, gulnat furu är inte så vackert. Hittade en taklasyr som inte kräver att man lackar kvistarna först. Jag hoppas verkligen att färgen är ordentligt produkttestad, för i vårt tak har vi massor av kvistar!

När vi köpte stugan såg vi en hel del charm och en stor potential. Nu har vi haft stugan i ungefär två och ett halvt år. Vi ser fortfarande all charm och stugans potential är minst lika stor. Vi ser också ett otal "Roberts".

Robert hette förre ägaren. Robert och hans familj har byggt huset själva. Grunden var, gudskelov, en byggsats. En Hälsingestuga. http://www.halsingestugor.se/langvind_loft/. Enligt våra grannar var det stor och livlig aktivitet medan huset byggdes. Hela familjen var engagerad. När övriga grannskapet firade midsommar lade Robert och hans familj tak på stugan. Jag tycker att de har fått till stugan bra. Speciellt isoleringen. Stugan i övrigt lämnar mycket att önska, det finns ingenting som är särskilt välgjort i det här huset. Allt har han fuskat med. Och allt går vi efter och stadgar upp och snyggar till. Vi bygger in vår själ i stugan!

Vår stuga är välisolerad. När vi kör upp på vintern anländer vi till ett hus som är uppvärmt till åtta grader. Så snart vi börjat elda i värmekaminen och ställt in värmepumpen på tjugotvå grader dröjer det inte länge förrän vi har en skön inomhustemperatur.


Kolla in hörnet på bilden till vänster. Detta är en typisk Robert. Här har han inte låtit spånskivorna gå dikt mot varandra. Vi kan inte riktigt förstå varför. Kanske hade han mätt och sågat fel, och orkade inte justera vid konstaterat faktum. Utan att försöka fixa hörnet hade han därefter tapetserat, med skrynkliga hörn enligt äkta Robertmanér!

Väggmaterialet är spånplatta. Medan vi gjorde underarbetet fick vi också korrigera mycket Robert. Ett flertal spånplattor saknade fäste mot reglar.

Nu är äntligen hallen klar! Så här fint blev det. På väggarna har vi Recover som vi målat på. Recoverpappen är lite knepig att få upp eftersom den är så tjock. Men å andra sidan är det väldigt lite efterarbete som krävs. Bara lite spackel om kanterna inte hamnat dikt mot varandra. Vi har målat i en färg som heter Chi Take, precis som svampen. Och Roberthörnet har vi dolt bakom en hörnlist.