13 maj 2012

Nu är hallen klar!

Vi har börjat sätta upp Recover.
Hallen blev ett ganska långt, i tid räknat, projekt. Vi började redan i våras med att ta bort all tapet. Väggarna putsades helt rena från alla tapetrester. Ett arbete som inte var särskilt svårt eftersom förre ägaren var en riktig byggslarver. Originaltapeten var fläckvis limmad. På de ställen tapeten verkligen satt fast fick jag ta hjälp av en blomspruta och därefter skrapa bort våta tapetrester när fukten trängt in.

Taket blev äntligen målat, gulnat furu är inte så vackert. Hittade en taklasyr som inte kräver att man lackar kvistarna först. Jag hoppas verkligen att färgen är ordentligt produkttestad, för i vårt tak har vi massor av kvistar!

När vi köpte stugan såg vi en hel del charm och en stor potential. Nu har vi haft stugan i ungefär två och ett halvt år. Vi ser fortfarande all charm och stugans potential är minst lika stor. Vi ser också ett otal "Roberts".

Robert hette förre ägaren. Robert och hans familj har byggt huset själva. Grunden var, gudskelov, en byggsats. En Hälsingestuga. http://www.halsingestugor.se/langvind_loft/. Enligt våra grannar var det stor och livlig aktivitet medan huset byggdes. Hela familjen var engagerad. När övriga grannskapet firade midsommar lade Robert och hans familj tak på stugan. Jag tycker att de har fått till stugan bra. Speciellt isoleringen. Stugan i övrigt lämnar mycket att önska, det finns ingenting som är särskilt välgjort i det här huset. Allt har han fuskat med. Och allt går vi efter och stadgar upp och snyggar till. Vi bygger in vår själ i stugan!

Vår stuga är välisolerad. När vi kör upp på vintern anländer vi till ett hus som är uppvärmt till åtta grader. Så snart vi börjat elda i värmekaminen och ställt in värmepumpen på tjugotvå grader dröjer det inte länge förrän vi har en skön inomhustemperatur.


Kolla in hörnet på bilden till vänster. Detta är en typisk Robert. Här har han inte låtit spånskivorna gå dikt mot varandra. Vi kan inte riktigt förstå varför. Kanske hade han mätt och sågat fel, och orkade inte justera vid konstaterat faktum. Utan att försöka fixa hörnet hade han därefter tapetserat, med skrynkliga hörn enligt äkta Robertmanér!

Väggmaterialet är spånplatta. Medan vi gjorde underarbetet fick vi också korrigera mycket Robert. Ett flertal spånplattor saknade fäste mot reglar.

Nu är äntligen hallen klar! Så här fint blev det. På väggarna har vi Recover som vi målat på. Recoverpappen är lite knepig att få upp eftersom den är så tjock. Men å andra sidan är det väldigt lite efterarbete som krävs. Bara lite spackel om kanterna inte hamnat dikt mot varandra. Vi har målat i en färg som heter Chi Take, precis som svampen. Och Roberthörnet har vi dolt bakom en hörnlist.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar