3 november 2012

In i dimman

Nja, kanske inte riktigt. Men disigt och dimmigt har det varit hela dagen. Grådaskigt och lätt fuktigt, inget väder som lockar till uteliv. Det blev en tur, nästan i oförrättat ärende, till IKEA. Syftet var att köpa en hylla till nya köket. Hyllan vill jag ha för att placera allt vårt fina handdrejade Erwaldsporslin på. Och prinsesstårtan. Någon hylla hade inte IKEA att erbjuda. Den enda som inte kommunicerade alltför mycket smäck var i 120 cm bredd. Vår hylla ska vara 80.

Utflykten till IKEA var inte helt i onödan. Det är det aldrig! IKEA har en otrolig förmåga att få mig att inse vad jag inte kan vara utan. Den här gången var det en stekspade och slev i plast, en förpackning servetter med granmotiv, ett stort paket kronljus samt en teflonbelagd ugnsform lagom för två.

Och eftersom dimman inte lockat oss utomhus har vi istället pysslat inomhus. Nya klädstången från Wira bruk är monterad i hallen. Fina Wirakrokarna till köksbänksgaveln sitter också på plats med souvernirgrytlapparna från Apple Tree Market i West Virginia på varsin krok.

Att gömma proppskåpet bakom en låda i samma färg som väggen är en nödvändighet. Precis som att klä in fönstren i foder. Nya snygga kökshanddukar vill jag ha ...... Marimekko ....... något att önska i julklapp kanske?!

Och så har jag lagat mat!
Hel färsk kyckling i ugn. Det var inte igår, minsann!



Ingredienser

  • Hel färsk kyckling
  • Finklippta färska örter och finhackad vitlök som blandas med en skvätt rapsolja.
  • Ett par morötter
  • En bit paprika
  • En näve potatis
  • Torkad vitlök



Gör så här:


"Pilla in" örtblandningen mellan skinn och kött. Lägg kycklingen i en stekpåse och tillaga i 175 graders ugnsvärme.

Halvera potatisen, pensla med olivolja och strö över salt samt torkad vitlök. Ställ in i ugnen när det är ungefär 20 minuter kvar på kycklingen.

Grovstrimla morötterna. Ställ in i ugnen samtidigt med potatisen.

Samtidigt som kycklingen tas ur ugnen ska värmen ändras till max + grill. Ta bort stekpåsen och häll över vätskan i en kastrull. Ställ in kycklingen i ugnen igen - låt få snygg stekyta.

Blanda Creme fraiche med kycklingvätskan och värm. Eventuellt kan man behöva salta & peppra.


Servera med lite grönsallad som färgsatts med finskuren paprika.

Till detta drack vi ett par glas malbecröda med namn La Noche. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar