2 februari 2013

Godaste chilin - forever

Jag är snart 54 år gammal och jag har aldrig gjort ett långkok. På min spis har aldrig kalops eller dillkött puttrat. Där har aldrig fläsklägg och rotmos heller tillagats. Idag är premiärdag. Långkokspremiär.

Jag har en suverän samboson. En snart tvåbarnsfar som tillbringar åtminstone en vecka varje sommar tillsammans med oss i stugan. Den veckan njuter vi av matservice på hösta nivå. Det mest fantastiska anrättar han på grillen. Eller vid spisen. Hemmavid lagar han också mat. Vissa av rätterna lägger han ut på sin blogg. Däribland sin heta chili anno 2010.

Idag, när jag gör mitt livs första långkok, använder jag jag kära sambosonens recept. Blir du sugen? Kika gärna in på hans blogg. Om inte annat för att njuta av ett osedvanligt underhållande sätt att skriva recept på :-).

http://papidaniel.blogspot.se/2010/01/chili-in-progress.html

Ha tålamod säger Daniel i sin blogg. Det var tur att han skrev det. Under flera timmar var jag övertygad om att misslyckad rätt var nära förestående. Men så plötsligt så hade vätskan kokat ner och köttet börjat dela på sig. Med några hjälpande tag med trägaffeln var sedan chilin ett faktum.

Jag lät benet koka med och när chilin blivit sådär klar att köttet började tråda sig hade så gott som all vätska också kokat ner. Så snart träsleven gjort sitt var grytan färdig att servera. Texmex på köttfärs - släng dig i väggen. Från och med nu är det långkok som gäller.

Farmors kolakakor

En liten, kort och enkel sms-fråga från dottern i morse gav mig inspiration till pyssel i köksvrån här i stugan. Det var receptet till kakorna som jag hängde runt kanten på diverse skålar som efterfrågades. Farmors kolakakor. Godaste kakorna i hela världen!

När mina barn var små bakade jag ganska ofta farmors kolakakor. Jag hade dock inga bockhjälpmedel att tillgå, så om kakorna skulle bli mjukt böjda på mitten fick det bli kanthäng på kökets bestånd av bunkar och skålar. Numera är det inte så noga med vikningen. Kakorna är suveränt goda, även i platt skick.

Receptet
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
140g smör (smält)
2 dl sirap
3 tsk ingefära
2 msk grädde el mjölk

Blanda samman alla ingredienserna och klicka ut matskedsstora klicka på en bakplåtspappersklädd plåt.


Fyra rader med tre klickar på varje rad får det plats på plåten. Tre plåtar blir det av den här satsen. Totalt 36 kakor.

Grädda i lite drygt 175 graders ugnsvärme.

Sugen på att baka? Gör dubbel sats för säkerhets skull, kakorna blir sjukt goda!





Snilleblixt under pågående kökspyssel, så här kan man ju göra!

Tänk på att hänga kakorna medan de fortfarande är heta så att de får den där fina mjuka böjen. Och glöm för guds skull inte att klä skåpkanten med smörpapper, kakorna är gräsligt feta!






Upplagt och klart i lantköks-trevliga näverkorgen.