2 februari 2013

Farmors kolakakor

En liten, kort och enkel sms-fråga från dottern i morse gav mig inspiration till pyssel i köksvrån här i stugan. Det var receptet till kakorna som jag hängde runt kanten på diverse skålar som efterfrågades. Farmors kolakakor. Godaste kakorna i hela världen!

När mina barn var små bakade jag ganska ofta farmors kolakakor. Jag hade dock inga bockhjälpmedel att tillgå, så om kakorna skulle bli mjukt böjda på mitten fick det bli kanthäng på kökets bestånd av bunkar och skålar. Numera är det inte så noga med vikningen. Kakorna är suveränt goda, även i platt skick.

Receptet
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
140g smör (smält)
2 dl sirap
3 tsk ingefära
2 msk grädde el mjölk

Blanda samman alla ingredienserna och klicka ut matskedsstora klicka på en bakplåtspappersklädd plåt.


Fyra rader med tre klickar på varje rad får det plats på plåten. Tre plåtar blir det av den här satsen. Totalt 36 kakor.

Grädda i lite drygt 175 graders ugnsvärme.

Sugen på att baka? Gör dubbel sats för säkerhets skull, kakorna blir sjukt goda!





Snilleblixt under pågående kökspyssel, så här kan man ju göra!

Tänk på att hänga kakorna medan de fortfarande är heta så att de får den där fina mjuka böjen. Och glöm för guds skull inte att klä skåpkanten med smörpapper, kakorna är gräsligt feta!






Upplagt och klart i lantköks-trevliga näverkorgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar