9 mars 2013

Vinterfrulle i stugan

För några veckor sedan fyllde sonen tjugosju. Det blev lite knepigt att få ihop hela familjen varför vi till sist enades om att skippa kvällssamvaro och istället träffas över en god brunch hemma i vårt kök. Det blev en kalastillställning med en buffé av rätter alla tagna från samma SvD-länk anno 2011. Det godaste av dem alla var müslin. Eller granula som det egentligen heter. 

Den här helgen är stughelg. Myshelg i stugan. Inte ett vettigt handtag kommer vi göra, förutom att låta härligt vårtrevande sol värma våra vinterkyliga ansikten. Och så ska vi åka spark. Och äta gott. Både lördag & söndag, från morgon till kväll!

Vad är då en sol- och gourmethelg utan det där lilla extra på frukostbordet? Det där litet onyttiga som tar smaklökarna till nirvana och ger magen en mjuk fin mättnadskänsla. Müslin från födelsedagsbrunchen är numera en gourmettradition i stugan.

6 dl havregryn
2 dl kokosflingor
1 dl grovhackade valnötter
1 dl grovhackade sötmandlar
1 dl solrosfrön
2 msk kanel (fast det glömde jag den här gången)

Blanda ihop i en bunke och komplettera med
100 g smält smör
2 dl sirap

Rör så allt blir lite småklumpigt. Strö därefter ut på bakplåtsklädd plåt och grädda ungefär 160 graders ugnsvärme, längst ner, i cirka 30 minuter.

Låt svalna, färdigt att servera.

Inte ett dugg nyttigt, men gott så det förslår!

3 mars 2013

Brytbröd á la muffins

Ända sedan dottern initierade att hon ville ha receptet på min farmors goda kolakakor har jag fått en lätt noja på att baka. Jag bakar givetvis inte varje dag, men hembakat finns numera med när vi bjuder till middag här hemma. Senast var det kära sambons födelsedag.



Självklart bakade jag farmors kolakakor till födelsedagskalaset. En given succé! Efter ett par-tre bakomgångar börjar jag lära mig hur smetens konsistens ska vara för att ge den optimala kakan. Inte för fast, men heller inte för rinnig ger en tunn fin kaka. Jag har också ökat ugnsvärmen från 175 grader till nästan 225 ger en fin knäckig och spröd kant. Den fina böjen får jag genom att tejpa fast bakplåtspapper på ovanänden av 
bänkskåpdörrarna i köket. Jag låter kakorna svalna en aning innan jag försiktigt placerar kaka för kaka över skåpdörrskanten och låter stelna ett par minuter.

Jag har en svärson som inte tål kakao. Inte en gnutta tål han. Och det blir ju en utmaning eftersom de absolut godaste bakverken innehåller choklad. Mustig höghaltig kakao eller mild god mjölkchokladig. Varianterna är oändliga och alla är de goda. Smaskigt goda. Jag ville ha kladdkaka på kalaset. Kladdkaka är nästan tårta. Enkelt dessutom att servera med en skål vaniljglass till. 

Jag googlade på lite olika varianter av kladdkaka och fastnade till slut för en med apelsinsmak. Jätteenkel att baka. Och den blev ju så god! Tyvärr var jag inte snabb nog med kameran så någon bild blev det inte av underverket. 

Däremot kan jag bjuda på en fräck bild av en misslyckad plåt blåbärsmuffins. Brytbröd á la muffins som en av mina fejsbookkompisar uttryckte det när jag publicerade bilden. Muffinsen blev jättefula, med smakmässigt helt ok. Dock ingen succé. I synnerhet inte om man jämför med vad man åt rent av på kaffebordet. 

Hela plåten misslyckat bak ligger nu i frysen. Tål att bjudas på när det inte finns lyckat bak som konkurrerar.