Självklart bakade jag farmors kolakakor till födelsedagskalaset. En given succé! Efter ett par-tre bakomgångar börjar jag lära mig hur smetens konsistens ska vara för att ge den optimala kakan. Inte för fast, men heller inte för rinnig ger en tunn fin kaka. Jag har också ökat ugnsvärmen från 175 grader till nästan 225 ger en fin knäckig och spröd kant. Den fina böjen får jag genom att tejpa fast bakplåtspapper på ovanänden av
bänkskåpdörrarna i köket. Jag låter kakorna svalna en aning innan jag försiktigt placerar kaka för kaka över skåpdörrskanten och låter stelna ett par minuter.
Jag har en svärson som inte tål kakao. Inte en gnutta tål han. Och det blir ju en utmaning eftersom de absolut godaste bakverken innehåller choklad. Mustig höghaltig kakao eller mild god mjölkchokladig. Varianterna är oändliga och alla är de goda. Smaskigt goda. Jag ville ha kladdkaka på kalaset. Kladdkaka är nästan tårta. Enkelt dessutom att servera med en skål vaniljglass till.
Jag googlade på lite olika varianter av kladdkaka och fastnade till slut för en med apelsinsmak. Jätteenkel att baka. Och den blev ju så god! Tyvärr var jag inte snabb nog med kameran så någon bild blev det inte av underverket.
Hela plåten misslyckat bak ligger nu i frysen. Tål att bjudas på när det inte finns lyckat bak som konkurrerar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar