14 oktober 2012

Bakom Kustvägens tallskog, del 1

Nordanstigs turistbyrå i samarbete med andra närliggande turistbyråer gör att ganska stort och bra jobb för att locka turism till södra norrlands fina kustremsa. Bland annat frestar man bilister att köra av E4:an och fortsätta på kustvägen istället. Hur många gånger har jag inte fått besvikna kommentarer över smala slingriga (och dåligt underhållna) vägar i skogslandskap där man med lite tur och skarpsynthet kan få lite havsglimt under sin resa på Kustvägen.

Jag tänkte därför låta min blogg stötta traktens turistbyråer. Så varmt välkommen säger jag till dig som läser det här. Är du fysiskt i trakterna - hör av dig så bjuder vi på stugkaffe och lite småprat. Och är du någon annanstans, varmt välkommen till mitt digitalt föreviga smultronställe.

Vår stuga finns i Sörfjärden, alldeles ovanför den röda pricken på kartan härintill. I vår alldeles närmsta närområde finns bland annat en 2,5 kilometer lång sandstrand, en 18-håls golfbana (Gnarpsbadens GK) och ett flertal naturreservat.

Igår hade vi ett strålande höstväder. Blå fin himmel som fläckades av mjukt rundade moln och en sol som både värmde och reflekterade det där karaktärristiska bronslika höstsolskenet.

Ryggsäck med kaffe och mackor packades, sköna gåskorna snördes på och vi klädde oss ganska klokt i ett par lager tunnare tröjor under våra jackor. Sen traskade vi iväg. 9 kilometer totalt avverkade vi till största delen på skogsstigar som på vissa ställen fortfarande var näst intill oframkomliga efter Dagmars härjningar i höstas.

Gnarpsskatens naturreservat har jag markerat med den röda pricken i kartans nedre del. Området är 65 ha stort och erbjuder variation mellan skogslandskap där tallskogen är dominant och hav med vida sandstränder med inslag av klippor och vass och högväxt gräs. Utmed den orangemarkerade vandringsleden passerar man gravfält från bronsåldern och klapperstensfält. Gillar man fågelliv lär det vara vigg, knipa och småskrake som kvittrar i ens närhet. Vill man grilla en korv finns något eller ett par platser utmed stränderna iodninggjorda för det. Annars kan man sätta sig på en slipad sten under sol i lä och bara njuta av sitt medhavda kaffe.

Gnarpsskatens naturreservat ser du inte från bilfönstret när du färdas utmed Kustvägen. Du måste ställa bilen och promenera. Vi började vår promenad i änden av Strandvägen i Sörfjärden och slutade vid golfbanans drivingrange. Man kan givetvis börja där vi slutade om man hellre vill det!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar