28 juni 2012

Prinsesstårta forever!

Under ett renoveringspass har man det färdiga resultatet som helhet på näthinnan. Förutom helheten måste man också ha den lilla detaljen med sig. Den där lilla lilla detaljen man vet kommer att sitta som en smäck, "the real prick över i". 

Jag är fullkomligt galen i smide och jag har en lång och trogen relation med Wira bruk och Wägeths konstsmide. Här köpte jag mina första gardinstänger till min singellya, ljusstakarna med änglavakt, innerdörrhandtag samt ett suveränt skohorn. Här har jag fotsatt köpa detaljer till Anders och mitt gemensamma boende och här har vi också investerat i små detaljer till stugan. Högt på min önskelista står ett fyrfat till framsidan. Ett fyrfat som förgyller mörka höstkvällar med en stilfull brasa eller som bjuder på pinnbröd och korvgrillning under gnistrande soliga vinterdagar.

Pricken över i:et till hallen kommer också från Wira bruk. Den här klädstången spänner vi upp mellan golv & tak precis till vänster om entrédörren. Denna blir perfekt att tillfälligt hänga sin varma vinterjacka eller sportkläder på. Därutöver är det svarta smidet vackert mot det vitlaserade samt mot Chi Take-färgen i hallen.

Kökets prick över i har min FB-kompis Karin presenterat för mig. Karin blev kär och föremålet för hennes kärlek presenterade hon i sin tidslinje på Facebook. Jag såg den. Och jag drabbades. Föremålet för min förälskelse är satt på pidestal, högt upp på nya kökshyllorna i stugan ser jag denna färgintensiva prinsesstårta tillsammans med våra fina handdrejade kaffekoppar och djuptallrikar. Jag kommer inte att kunna slita blicken.





23 juni 2012

Rinnande vatten - en lyx

Vi har inte firat midsommar på midsommarafton i år. Vi firade inte midsommar över huvud taget i år. Däremot kom midsommartårtan fram på midsommardagen då vi firade vi etapp ett i köket. Ett ganska schysst firande eftersom vi idag - för första gången på flera veckor - kunde bearbeta middagen i kök med köksbänk där det till och med fanns rinnande vatten att tillgå!



http://www.ica.se/Recept/midsommartarta-582369/
En god middag firade vi etappmålet med; kyckling och kastanjechampinjoner marinerade i soya och cayennepeppar tillsammans med ugnsstekt mandelpotatis, stekt vattenmelon och fetacreme.

Festmåltiden avslutades med denna fina tårta där jordgubbarna är lastade på en mandelmassabotten klädd i Lemon Curd. Tårtan är superenkel att göra och smakar fantastiskt gott.


Hela middagen tillreddes i nya köket på diskbänk av gedigen ek med två diskhoar och rinnnde vatten! Tänk att bara några veckors bortavaro från standardkökets bekvämligheter blir till en lyx när standarden åter är på plats.

Vi är, som sagt, klara med första etappen av köket. En köksrenovering som startade med en impuls att kolla om befintligt kök var efterfrågat på Blocket. Du som läst mina tidigare blogginlägg vet också att köket var efterfrågat! Ett drygt dygn efter annonsens införande var köket sålt, nedmonterat och hämtat. Ett spontant infall skulle man kunna tro. Sant till viss del, men en lång och väl etablerad irritation över opraktiskt kök var grunden till denna spontana Blocketcheck. Lite oläge rent tidsmässigt måste jag dock tillstå då vi denna vår och försommar haft många födelsedagar och andra arrangemang på helgerna som gjort att vi inte kunnat tillbringa så mycket tid i stugan som vi brukar. Festligheter som gjort att renoveringen känts som eoner av tid.

Första helgen i juni hade vi med oss familjens hantverkare Thomas. Från sen fredag eftermiddag fram till söndag lunch satte vi upp reparationsgips på tre av fyra väggar, målade ett tredjedels tak samt tapteserade med ett antal meter Recover.

Allt detta utfördes medan regnet strilade utanför stugan och temperaturen låg på sådär 6 grader Celcius. Morgon, middag och kväll lagade och åt vi mat i ett töcken av limdoft och slipdamm.

Denna midsommarhelg har vi haft dottern med sambo med. Sammanlagt 8 aktiva händer har målat färdigt taket, målat väggen bakom kökshörnan samt monterat bänkskåp och installerat diskmaskin och vatten. Därutöver har en 4 cm gedigen ekskiva sågats ut för diskho samt monterats.

Tack snälla Malin och William säger  både Anders och jag unisont för en fantastisk insats! Utan er hjälp  hade vi inte kommit så här långt. Nu ser vi ljuset i renoveringstunneln och känner att det inte är så avlägset till vi har områdets i särklass finaste och trivsammaste kök!

Bästa dottern tillsammans med svärsonen William. Skönt med en lång svärson som utan höjdfobier balanserar på stege och målar ända upp till högsta punkten (3,10 meter).






Hål för diskho ska sågas ur bänkskivan. Samarbete på toppnivå!



Diskho och kran monterat. Bänkskivan läggs på plats.


9 juni 2012

Ett suveränt inspirationsbibliotek

Jag har under de senaste tio åren av mitt liv varit en inspirationssamlare. Jag har rivit ur tidningar och jag har pappersslöjdat och satt ihop fina ringbundna böcker där bilder ur colorerade magasin pryder svarta kartongsidor kompletterat med stilfull text i vit krita. Jag river fortfarande ur tidningar och jag inväntar att kära sambons fixa-hemma-lust ska vakna så jag får upp mina två anslagstavlor i glas (från IKEA!) ovanför mitt skrivbord. Sen ska här mood-boardas!

För några månader sedan presenterade min dotter Pinterest för mig. "Det här tror jag att du skulle gilla, mamma". Och så rätt hon hade. Här samlar jag inspiration digitalt och katalogiserar i olika boards. Jag har boards för trädgårdsinspiration, för desserter, drinkar, mat, stuga, inredning och så vidare. Jag är fullkomligt förtrollad, det går inte en dag utan att jag kollar in mina Pinterestgelikars samlade inspiration, re-pinnar eller hittar egna alster som i sin tur re-pinnas av andra. Detta är en helt magisk värld, av inspiration.

Igår bestämde jag mig för att bjuda kära sambon på lite Pinterestinspiration IRL så att säga. I strålande sol på balkongen serverade jag små mozarellabollar rullade i färskklippt basilika mellan två pärltomathalvor på träspett.





Varmrätten bestod av enkla simpla styckefrysta torskryggbitar i en sås av grädde, vitt vin och fiskfond toppad med en vispad Crème Fraîche smaksatt med färsk pepparrot och citron. Kokt mandelpotatis och en lätt grönsallad till.



Det är viktigt med källor till inspiration. En av mina allra bästa är varken ett digitalt moodboard eller colorerat magasin utan det är mitt kärringgäng. Sedan september 1975 har vi träffats hemma hos varandra med en regelbundenhet om sådär sex till åtta gånger per år.

Det är egentligen inget märkvärdigt med våra träffar. Åtminstone inte som utomstående betraktare! Vi ses i stort sett alltid hemma hos varandra och vi gör det på vardagskvällar. Vi äter gott och vi dricker lika gott därtill. Och vi engagerar oss. För varandra. I varandra. Det är sällan jag lämnar en kärringträff utan känslan av samhörighet och välbefinnande och med en stor portion livsinspiration.

Snart 40 år har gått sedan första kärringträffen och vi är i stort sett samma konstellation tjejer som vi var då. Anna hoppade dock på ett par år efter start. Evis tog familjen och flyttade till Gävle ungefär i samma veva och Birgitta har vi hittat i Facebooksrevolutionens era i Hälsingland.
Kärringgänget (dock utan Helene den här gången) samlad på Monteliusgången. Försommarens traditionella söder-vandring var i år något gråmulen. Juni 2012.







3 juni 2012

Robert håller inte tätt...

Vi har ett hörn i stugan, ett hörn där min svärson alltid landar. Det här hörnet hade kunnat vara hans trevligaste plasts i stugan om det inte hade varit för det faktum att svärsonen har en ovanligt låg kroppstemperatur. Och att i det aktuella hörnet har vår vän Robert, när huset byggdes, missat att lägga i isolering!


Hörnet jag pratar om har varit platsen för den charmiga kökssoffan. Den där kökssoffan, med sittdyna av fårskinnsfäll, som du gärna kryper upp i med ett korsord i högsta hugg eller med en schysst roman i handen. Detta är också hörnan du har full koll på hela storstugan från.

Och .... detta är hörnan där kylan strömmar in och där vår supermysige svärson alltid blir placerad.



Alldeles mellan golv och spån- skivevägg ser man tydligt springan. En kal springa som blottar husets underliggande träkonstruktion. En kal springa som tydligt visar Gullfibers totala frånvaro.

Här har hela vinterns alla minus- grader pressats sig in under huset och trängt upp i storstugans mys- hörn. Här har trevliga gäster som velat boa in sig fått det ganska kylslaget.

Vår impuls att kolla attraktionskraften på vår befintliga kökshörna på Blocket har i förlängningen gjort att vi renoverar hela storstugan. Robert i all sin härlighet bygger vi bort genom att Gullfibertäta springor och att dölja alla halvmesyrer i underarbetet bakom reparationsgips.

Här, käre William, ser du Anders och Gullfiber i bästa samarbete!

Tillsammans skapar de en hörna för dig som bjuder på såväl trivsel och massor av värme!
















1 juni 2012

Allt finns på IKEA, förutom ......

De allra flesta företag har så kallade värdeord inbakade i sin affärsidé. Dessa värdeord ska alltid finnas med i företagets kommunikation. På ICA till exempel finns både tryggt och inspirerande med bland kärnvärdena. Och dessa kärnvärden känner jag såväl före som under och även efter mitt kundvarv i min ICA-butik. När det gäller IKEA, som varit i stort fokus för oss den senaste tiden, har jag dock svårt att identifiera dess värdeord. Mer än att ordet FLEXIBILITET absolut inte är en av dem.


Jag måste bara säga att jag gillar IKEA och jag njuter oerhört av att göra ett fullt kundvarv där. Lika mycket som jag njuter av min kundvarvspromenad fascineras jag över vilka behov IKEA lyckats skapa hos mig. Behov jag inte visste att jag hade innan jag ställde mig på rulltrappan upp i varuhuset.

När man beställer ett kök hos IKEA som inkluderar en måttbeställd bänkskiva har man ångerrätt i 24 timmar. Detta signerar man så snart man gjort sin order. Efter dessa 24 timmar är det lögn i helsike att få hjälp med minsta korrigering. Fråga oss - vi vet!

Vi hade ritat vårt kök med plats för en 40 cm bred diskmaskin. Ett par dagar efter signerad order var vi ute på stan för att köpa vår diskmaskin. Vi blev då varse att 40 centimeters diskmaskiner är 45 cm. Efter fyra samtal av varierat tillmötesgående från IKEAs kundtjänst var vi klara med att allt är möjligt - bara man lättar på plånboken. Vi insåg också att det skulle bli väldigt dyrt att lätta på plånboken för att justera vår bänkskiva. Därför beslutade vi, tillsammans med kundtjänstsamtal nummer fyra, att vi istället byter ett 40 brett bänkskåp till ett 30 dito. På så vis blir åtminstone inte vår måttbeställda bänkskiva för kort.

Samma inflexibilitet möter vi när köket ska levereras. En syntetröst ringde upp och berättar: "Vi levererar ert kök på fredag mellan 08.00 och 17.00". Punkt.

IKEA levererar till vår sommarstuga. Vi bor inte där. Det är således inte den enklaste saken i världen att finnas på plats under IKEAs mycket generöst tilltagna leveranstid. Det blir ånyo ett samtal med IKEA, som presenterar olika möjligheter för oss. Vi kan skjuta fram leveransen till nästa fredag mellan 08-17. Eller så kan vi låta transportören ställa av godset utanför stugan, då försvinner dock vår reklamationsrätt. Såvida vi inte trollar fram en granne i sommarstugeområdet som kan ta emot och kvittera godset.

Men allt är, som sagt, möjligt. Bara man betalar för det. Hos IKEA är en mer tidsbestämd leveranstid möjlig om man betalar 400 kronor i förskott. Då kan man boka leveranstiden till ett exakt klockslag (plus minus 30 minuter).

Vi betalade 400 kronor och fick vårt nya fina IKEA-kök levererat kl 16.30 plus/minus 30 minuter. Samtliga kartongers artikelnummer är avprickade mot leveranssedel. Samtliga kartongers kvalitet är också granskade, så vi känner oss trygga med att ha allt på plats, i oskadad skick, och kan påbörja vårt arbete med nya kökshörnan nu i helgen.

Önska oss lycka till!