31 december 2012

Godaste soppan, kanske i skuggan av en spaljé


Snön ligger meterdjup utanför stugan. Tallarna är djupt gröna och det lilla lövträdsbestånd vi har är kala vintersömninga grenar som sticker upp lite här & där. Om några månader är drivorna med snö smälta och vi börjar återigen njuta av solen på altanen och middagar vid grillen. Det känns avlägset på något vis. Väldigt avlägset!

Trots avlägsen känsla så kommer sommaren. Ofta snabbare än man riktigt tänker sig, och lika snabbt övergår de varma fina månaderna i kyligare höst. Så vill man hinna med mycket måste det också planeras. Vår sommar 2013 kommer att bli altanens och spaljéns år. Altanen vid stugan ska höjas till samma nivå som uteplatsen under taket. Altanen behöver också stadgas för att inte rasa under vinterns höga och tunga snödrivor.

Vid lillstugan har vi ju vår ljugarbänk. En schysst altan mitt under värmande sol som kommer att skuggas av en syrenhäck. Några år dröjer det dock med den skuggan, häcken planterade vi i somras. På gaveln mot allmänningen bakom lillstugan har vi inget insynsskydd alls. Visserligen är det ingen större trafik där, men det skulle nog kännas mer privat med en spaljé som gränsar av det allmänna mot vår plats i solen. I Hus & Hem nr 11, 2012 har jag hittat en snygg stilren, komplett med instruktioner och måttanvisningar, som vi skull kunna använda delar av.

Nåväl, än är det inte sommar så än finns inget spännande byggprojektet att skriva om. Men den som väntar på något gott .....

Under tiden kan jag tipsa om världens godaste soppa som kära dottern och hennes sambo bjöd på under julhelgen. Soppan var så god att jag måste dela med mig av den här:

Grön linssoppa 4 personer

'
2 msk smör
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor

1/2 tsk red chili flakes
1,3 liter grönsaksbuljong
3,5 dl gröna linser

125 ml kokosmjölk
1/4 tsk salt

3 msk smör
1 tsk curry

hackad gräslök

'

Gör så här:

Smält smör på ganska låg värme i en kastrull och blanda i hackad gul lök och pressad vitlök. Rör tills löken har blivit mjuk.

Häll i grönsaksbuljongen, linserna och chiliflaksen. Låt sjuda tills linserna är mjuka. Beroende på vilka linser du använder (hela eller delade) varierar koktiden, allt från 20-50 minuter. I slutet av koktiden häller du i kokosmjölk och salt. När linserna är mjuka tar du kastrullen från plattan och gör soppan slät med hjälp av en stavmixer.

Medan soppan sjuder hackar du gräslöken och häller upp i liten serveringsskål. Gör samtidigt currysmöret. Smält smöret i en stekpanna. När smöret blivit lite brunt och doftar nötaktigt blandar du i curryn. Smöret ska serveras nyvarmt i en skål på sidan om soppan. Gästerna häller i mängd efter eget tycke och smak. 

Vill man kan man servera soppan tillsammans med rustikt bröd, italienska charkuterier och mellanlagrad ost.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar