13 juli 2012

Lantlig svensk hälsingekeramik

I Mellanfjärden, cirka en mil söder om Sörfjärden, finns en liten fiskeby. Ett smultronställe för turisten och en lisa för den själ som söker ro. Här finner du restaurang Sjömärket, en pärla som också har en utmärkelse i White Guide 2012. Här finns hotell & pensionat, en liten fiskebutik, en pytteliten handelsbod med fik, sommarteater och en konst- och hantverksbod.


Hantverksboden är helt klart kvalitetsunik som samlar Hälsinglands bästa hantverkare under ett tak med gemensam utställning och försäljning. Här finner du kläder i stil med Gudrun Sjödén, järnsmide, textilkonst, akvareller, träsniderier, glas, trasmattor och keramik. Jag vill med det absolutaste markera att detta är en butik med varor av signifikant kvalitet och hantverkarstolthet. Inget massproducerat turist-tjosan och inget loppisskrot. Detta är en butik som ger ögat en fröjd. I denna butik har vi hittat mycket fint till vårt kök i stugan. Här har vi också hittat vår egen hovleverantör av kaffe- och äggkoppar, djuptallrikar med mera.


I år har dock vår favorit, Margareta Erwald, lämnat sitt engagemang i Mellanfjärden. Men hon finns ju kvar på sin fina hälsingegård i Högs Hallsta alldeles vid Hudiksvall så vi tog oss en tur dit för att ersätta vår trasiga djuptallrik med en hel dito.

Inte helt otippat kom vi hem med fler än en djuptallrik. Dessutom kompletterade vi med ett serveringsfat samt en häftig liten keramikfågel på metallstång som nu vaggar så skönt i vår trädgård!

Hos Margareta Erwald har vi nog funnit bröllopspresenten! Anders och jag är medbjudna på svärsonens brors bröllop som sker i Washington DC i augusti. Vi är mycket spända och förväntningsfulla inför resan. Den svåraste uppgiften för oss är bröllopspresenten. Glädjande nog kommer alla mina barn med respektive på besök i helgen så vi kommer nog göra en tur till vår favoritkeramiker där brudgummens bror själv kan titta, klämma och känna för att bedöma om denna ganska typiska svenska design kan passa ett ungt amerikanskt par.
Tekoppar på fat - eventuellt på väg till Amerika.
www.erwaldkeramik.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar