1 juli 2012

Trädgårdssöndag

Vår stuga är kustnära belägen i södra Norrland. Området är ett sommarstugeområde med ungefär tio år på nacken. Det typiska i vårt område är ljung, blåbär och lingon samt pinnraka furor på en sandmo. Området är livfullt, inte en stuga är den andra lik. Mellan trädgårdarna är det också hyfsat stor variation. Ett flertal sommartugeägare har satsat på öppna ytor med fina gräsmattor och andra har mer boat in sig bakom häckar och gärdsgårdsstaket. Vi, och många med oss, har valt att behålla det vilt växande.


Jag har stora ambitioner med min trädgård där jag vill att det vilt växande ska finna harmoni och samklang med det odlade. Jag ser ljung, lingon- och blåbärsris, grästuvor och rallarrosor samsas med vackra rosbuskar, dahlior, prästkragar och lavendel. Tänk dig en rosbuske där djupt röda rosor står tätt intill en buskig ljung som sprakar i lila. Eller snödroppar ihop med vårens första tussilago.

Ett hyfsat enkelt projekt tänkte jag när jag satte igång. Inte så enkelt har det visat sig.

Vår stuga står, som sagt, på en sandmo. En gammal havsbotten. Under det ganska tunna jordlagret är här sand. Sand, sand, sand, sand. Trots att jag preparerar groparna med U-jord är det svårt att få blomstren att rota sig och att trivas. Ägnade höstens sista dagar åt att sätta lök. Pärlhyacinten tronade fint från sin plats i trädgården, men av alla tulpanlökar jag satte var det endast fåtal som tittade upp. Samtliga var hårt ansatta. Bladen var liksom perforerade och blomman nådde inte högre än bladroten.

Andra växter som inte har uppskattat de naturliga förutsättningarna i vår trädgård
Jag vattnar och håller tummarna för att Jättevallmon ändå ska ta sig..... det skulle ju vara så vackert med de fina röda blomstren mot den väderpinade gärdsgården bakom. Praktriddarsporren måste jag dock inse är ett lik. Endast namnskylten och ett par torra stänglar återstår. 
En heldag med sekatör, kratta och trimmer
Idag är sista söndagen innan vår semester startar. Solig söndag. Varm söndag. Trädgårdssöndag. Äntligen! Från vårt köksfönster, med målarpensel i handen, har jag kunnat se hur vildgräset vuxit sig högt och spridit sig okontrollerat i trädgården. En trädgårdsvy jag verkligen inte uppskattat.

Solen, värmen och trimmern gjorde idag underverk tillsammans. Vildgräset är ansat och ståtar nu i fina tuvor där axen vajar mjukt och harmoniskt i vinden. Sprätigt spridda rallarrosor är borta och prästkragsliknande blommor på dillstjälkar är uppdragna med rot och allt. Kvar bland grästuvor, ljung och lingonris finns nu röda och vita klöver och styvmorsvioler.

Jag kan också med glädje konstatera att det är ett flertal planteringar från i fjol som överlevt vintern och rotat sig fint i vår vildväxande trädgård. Utöver prästkragarna, jättedaggkåporna, lupinerna och aklejan verkar alla rosbuskar ha rotat sig fint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar